Owoce morza

Frutti di mare mają wielu zwolenników, a przygotowane z nich specjały cieszą się coraz większym powodzeniem i w polskiej kuchni. Czy warto sięgać po owoce morza? Z pewnością tak, gdyż mają one bardzo dużą wartość odżywczą. Skorupiaki i mięczaki mogą stać się wartościowym dodatkiem do naszego menu, a sięganie po takie potrawy z pewnością wyjdzie nam na dobre. Jaką wartość odżywczą mają owoce morza? Sporą. Wiadomo, że stanowią one świetne źródło witamin z grupy B, nie brak też w nich cennych dla naszego organizmu minerałów (m. in. selenu oraz jodu).

 

Są też ciekawym sposobem na to, by urozmaicić sobie codzienne menu. Jakie przepisy można wykorzystać? Wśród miłośników owoców morza, wielkim powodzeniem cieszą się kalmary, podawane z masłem oraz czosnkiem. Homary, krewetki i małże to kolejne dary morza, po które sięgamy coraz chętniej. Skropione sokiem ze świeżej cytryny ostrygi oraz karby, świetne smakujące zarówno po upieczeniu, jak i po ugotowaniu na parze – oto kolejne przepisy, które w polskich domach zdobywają coraz większą popularność.

 

kubalak-przeprowadzki.pl