Urządzenia do zaprawiania nasion

Nasiona siewne, niezależnie od dokładnego oczyszczenia i sortowania, powinny być tuż przed wysiewem odpowiednio zaprawione przez dokładne wymieszanie ze specjalnymi preparatami chemicznymi w postaci proszku lub roztworu. Zaprawianie nasion ma na celu zniszczenie bakterii i wszelkiego rodzaju grzybów chorobotwórczych znajdujących się na naskórku nasion, jak również zabezpieczenie tych nasion przed ich ewentualnym zakażeniem w glebie. Stosuje się dwa zasadnicze rodzaje zapraw, tzw. suchą zaprawę i mokrą, a w związku z tym używa się specjalnych urządzeń i maszyn, w których można przeprowadzać zarówno jeden, jak i drugi sposób zaprawy. Najprostszą zaprawiarką do nasion na sucho jest zaprawiarka ręczna porcjowa, zbiornik ustawiony na stojaku i obracany za pomocą korby ręcznej. Po wsypaniu nasion do zbiornika, mniej więcej do 2/3 jego objętości, dosypuje się odpowiednią ilość preparatu chemicznego (zaprawy); po szczelnym zamknięciu pokrywy i wykonaniu około 200-300 obrotów nasiona zostaną dokładnie wymieszane z zaprawą. Do zaprawiania większych ilości nasion służą zaprawiarki o pracy ciągłej z napędem silnikowym lub niekiedy ręcznym.