Kuchnia czy spiżarnia to zdecydowanie miejsca, w których należy dbać o czystość produktów, aby zachęcały do jedzenia i nie były potencjalnym źródłem chorób. Szkodniki magazynowe zbóż oraz mole spożywcze to powszechny problem nie tylko w restauracjach czy sklepach. Jak się ich pozbyć? Są na to skuteczne preparaty!
Skąd biorą się owady w jedzeniu?
Życie owadów jest bardzo proste, nastawione na konkretny cel. Jest nim znalezienie dogodnego źródła pożywienia i miejsca do przetrwania, w którym będą mogły rozmnożyć się i tym samym powiększyć swoją populację. Nic w tym dziwnego, że szkodniki magazynowe zbóż oraz mole spożywcze chętnie „instalują się” w kuchniach, a konkretnie – w opakowaniach z jedzeniem, nawet tych, które nie zostały otwarte. Często przynosimy je już ze sklepu, nieświadomie kupując zainfekowane artykuły. Mogą one również wlatywać przez otwarte okna czy drzwi wejściowe od sąsiadów. Nie mają więc żadnego związku z brakiem higieny, a jedynie z dostępnością pokarmu, którego w kuchni czy spiżarni nie brakuje.
Jak zapobiegać inwazji owadów spożywczych?
Również w przypadku domowych owadów sprawdza się stara zasada – lepiej zapobiegać, niż leczyć. Profilaktyka w tym przypadku to:
- dokładne oglądanie opakowań produktów sypkich, takich jak kasze czy makarony pod kątem drobnych dziurek pozostawianych przez mole spożywcze
- przechowywanie artykułów zbożowych atakowanych przez szkodniki magazynowe zbóż w szklanych, szczelnie zakręcanych słoikach,
- utrzymywanie higieny w pomieszczeniach służących do przechowywania pożywienia,
- kontrola populacji poprzez stosowanie specjalistycznych preparatów wabiących i unieruchamiających z atraktantem.
Stosowanie się do tych wszystkich punktów nie da stuprocentowej gwarancji, że mole spożywcze, czy też szkodniki magazynowe zbóż nie przedostaną się do kuchni, ale pułapka ze specjalnym preparatem pozwoli odkryć, gdy tylko się pojawią i natychmiast je unieszkodliwić.
Jak stosować pułapki na szkodniki kuchenne?
Bardzo często owady takie pojawiają się nie tylko w domach prywatnych, ale również w restauracjach, sklepach czy magazynach. Powinien tam być regularnie stosowany preparat na mole spożywcze w postaci pułapki monitorującej, wymieniany systematycznie co kilka tygodni w celu zachowania jak najlepszej świeżości środka chemicznego. W kuchni również warto przez cały rok stosować preparaty na szkodniki magazynowe zbóż i inne owady, ponieważ pomimo utrzymywania w domu czystości, one również mogą zaatakować znienacka.
Dlaczego należy walczyć z owadami kuchennymi?
Żywność w kuchni zawsze powinna być świeża, czysta i zdatna do spożycia. Niestety, uniemożliwiają to różne szkodniki magazynowe zbóż, a także mole spożywcze. Nie przenoszą one chorób, choć mogą być nosicielami różnych bakterii czy grzybów na swojej powierzchni, i tym samym zanieczyszczają pożywienie. Co więcej, pozostawiają one w jedzeniu swoje odchody, które skutecznie zniechęcają do jedzenia i zlepiają produkty sypkie, a także podgryzają je. Zadbaj o żywność w swoim domu – systematycznie stosuj preparaty na różnych intruzów, aby upewnić się, że Twoje jedzenie jest higieniczne!